meer dan 50 jaar vakmanschap 

Bury Natuursteen - Onderhoud Kwartscomposiet

 

- ONDERHOUDSVOORSCHRIFTEN SILESTONE (kwartscomposiet) :

Silestone is niet poreus en daardoor trekken vlekken niet in het werkblad. U hoeft het werkblad dus niet te impregneren of in de was te zetten. Omdat Silestone een gesloten materiaal is, zullen deze middelen niet indringen in het materiaal en zullen daardoor alleen maar op het oppervlak blijven. Vervolgens zullen deze middelen gaan vlekken.

TIP ! Maak de dag na plaatsing het blad eerst grondig schoon met CIF Crème en een sponsje.

Voor dagelijks onderhoud volstaat een vochtige doek en een zacht neutraal schoonmaakmiddel zoals een allesreiniger of afwasmiddel. Voor een intensievere schoonmaakbeurt wordt warm water en CIF Crème geadviseerd. U maakt een sopje van CIF Crème en warm water. Gebruik een schone vochtige doek om het blad schoon te maken en spoel na met voldoende warm water. Giet in geval van hardnekkige vlekken QFORCE OF QACTION op de aangetaste plek en laat het twee minuten inwerken. Wrijf de vlek weg. Spoel daarna met veel water schoon.

Gezoet of Leathertouch vragen extra onderhoud aangezien vetvlekken, druppels en vingerafdrukken eerder zichtbaar zijn. Echter door het gesloten oppervlakte trekken deze vlekken niet in het werkblad. Zodoende zijn ze toch eenvoudig te verwijderen. Kleine, niet hardnekkige vetvlekjes kunt U het eenvoudigst verwijderen door een stukje keukenpapier in te spuiten met een beetje blauwe GLASSEX en daarmee over de betreffende plaats te wrijven.

QFORCE of QACTION, deze produkten zijn ook verkrijgbaar in onze showroom of te bestellen via de rubriek Contact.

- ONDERHOUDSVOORSCHRIFTEN DIRESCO (kwartscomposiet) :

Normaal onderhoud is de eenvoudigste manier om Diresco Stone jarenlang glanzend en stralend mooi te houden. Dagelijks reinigen met een vochtige doek en een neutraal schoonmaakprodukt (bv. afwasmiddel) of Lithofin MN Easy-Clean.

Indien een iets intensievere schoonmaakbeurt vereist is, wordt een sopje van warm water en CIF Crème (wit neutraal) aangeraden. Geen gewoon huishoudschuurmiddel en zeker geen produkt op basis van bleekmiddel. Maak het blad schoon met een proper doek en spoel na met voldoende proper warm water.

Hardnekkige vlekken worden meestal verwijderd door CIF Crème onverdund op een zachte spons aan te brengen. Flink vegen op de vlek en naspoelen met voldoende proper warm water. Gemorste dranken en/of voedsel dienen zo snel mogelijk opgeruimd te worden ! Vooral koffie en thee zijn vanwege hun agressieve eigenschappen moeilijker verwijdbaar na opdroging.

Materialen die na opdrogen hard worden (zoals kauwgom, mosterd, vet,...) dienen eerst weggeschraapt te worden met behulp van een stompe kunstsstof schraper. Daarna schoonmaken met een oplossing van huishoudazijn en water (volg steeds de aanwijzingen van de fabrikant). Hierna spoelen met proper water.

Bij verzoete en anticato (gestraalde) Diresco Stone is de oppervlaktestructuur veranderd van blinkend (dicht) naar een oppervlak vol weerhaakjes. Hierdoor is de plaat meer gevoelig voor vingerafdrukken en/of vetvlekken. Om dit te voorkomen wordt het blad best vóór ingebruikname ingewreven met Lithofin MN Protector voor composiet. Hierdoor worden de "weerhaakjes" gevuld met deze substantie. Er steeds voor zorgen vooraleer met deze behandeling aan te vangen, dat het onbehandelde oppervlak goed gereinigd is.

Wij raden aan om nadien het blad verder te onderhouden met Lithofin MN Easy-Clean. Om de kleur naar boven te brengen - vooral bij de anticato versie - gebruikt men best ook een kleurverdieper.

OPGELET ! Dit is een vlekstop produkt en dus niet voldoende om de plaat te beschermen. Er bestaan echter ook gecombineerde produkten (vlekstop/kleurverdieper). Deze produkten zijn ook verkrijgbaar in onze showroom of te bestellen via de rubriek Contact.

- ONDERHOUDSVOORSCHRIFTEN CAESERSTONE (kwartscomposiet) :

Dit composietmateriaal is verkrijgbaar in 3 verschillende afwerkingen : gepolijst, verzoet en geborsteld. Naargelang de keuze van afwerking, is het onderhoud verschillend.

Voor de verzoete, geborstelde en poco veccio oppervlakken is het noodzakelijk om het oppervlak onmiddellijk na de plaatsing en reiniging te behandelen met Lithofin MN Protector voor composiet. Het is noodzakelijk dit produkt een tiental minuten te laten indrogen. Na deze inwerktijd moeten de restanten van de protector met een droge propere vod van het oppervlak verwijderd worden. Door de bescherming van deze vlekkensteen blijft het vuil niet hangen in de bovenlaag en zijn er ook veel minder snel vingerafdrukken zichtbaar.

Voor het gewone dagdagelijks onderhoud kan met Lithofin MN Easy-Clean gewerkt worden. Het is van cruciaal belang dat dit op regelmatige basis gebeurd. Voor iets hardnekkigere vlekken kan CIF crème gebruikt worden.

OPGELET ! Het gaat hier om de neutrale CIF crème en zeker en vast niet om de variant op basis van javel.

Voor de gepolijste oppervlakken is hetzelfde onderhoud van toepassing als voor de geborstelde en de verzoete afwerkingen. Hierbij is het echter overbodig de Vlekkenstop MN voor composiet te gebruiken gezien de geslotenheid van gepolijste oppervlakken. Het is echter wel belangrijk om het dagelijkse regelmatige onderhoud te doen met Lithofin MN Easy-Clean.

Voor het gebruik van Lithofin produkten steeds de adviezen op de produktverpakking raadplegen. Deze produkten zijn ook verkrijgbaar in onze showroom of te bestellen via de rubriek Contact.

- ONDERHOUDSVOORSCHRIFTEN TRAFFICSTONE (kwartscomposiet) :

Het onderhoud start bij de eerste opkuis : een éénmalige schoonmaakbeurt met een aangepast reinigingsmiddel (bv. Lithofin Wexa : opgelet: geen zuurhoudend product).

Vervolgens dient men de bekleding voldoende te laten uitdrogen : dwz ongeveer 1 maand licht vochtig reinigen met toevoeging van een aangepast onderhoudsmiddel, dat de poriën van de steen niet afsluit (bv. Lithofin Easy Clean).

Als het materiaal volledig droog is, raden we aan de steen te behandelen met een impregneermiddel (bv. Lithofin Composiet Protector). Bij de verzoete afwerking gebeurt dit éénmalig, bij de sablino- en tornado afwerking dient men 2 à 3 maal de behandeling te herhalen. Enkel de gepolijste afwerking dient NIET geïmpregneerd te worden.

Bij een te erge vervuiling mag een aangepaste (niet-zuurhoudende) reiniger (bv. Lithofin Wexa) aangewend worden om de bekleding te reinigen. Volgende producten mogen NIET gebruikt worden voor het onderhoud en de reiniging : schuurmiddelen (bv. Cif of Vim), thinner, bleekmiddel of ammoniak. Gebruik ook geen schuursponsje of staalwol daar dit de polijstlaag kan beschadigen of doffe vlekken veroorzaken.

Deze produkten zijn ook verkrijgbaar in onze showroom of te bestellen via de rubriek Contact.

ADVIES OVER HOE ONDERHOUD IK MIJN MATERIAAL.

Aandachtspunten voor kwartscomposiet :

1. Gebruik geen onderhoudsmiddelen op basis van siliconen.

2. Ga nooit op het keukenblad zitten of staan.

3. Plaats nooit hete pannen (ook niet bij het afgieten) of ovenschalen rechtstreeks op het blad. Gebruik altijd een onderlegger.

4. Hak of snijd nooit rechtstreeks op het keukenblad. Gebruik altijd een snijplank. Kwarts is harder dan metaal (bv. keukenmes). Gebruik dus altijd een snijplank bij het verwerken van voedingsmiddelen ten einde metaalsporen op het materiaal te vermijden. Messen worden ook snel bot indien deze direct gebruikt worden op het werkblad.

5. Boven de vaatwasser dient altijd de daarbij geleverde beschermingsfolie of strip te zijn aangebracht. Laat tevens nooit de deur van de vaatwasser openstaan terwijl deze nog hete dampen voortbrengt.

6. Alkalische- en andere agressieve middelen kunnen schade aan Uw keukenblad of spoelbak veroorzaken. Voorkom daarom het contact met deze middelen. Mochten deze middelen toch op Uw keukenblad terecht komen, spoel dit dan onmiddellijk na met ruim water.

Enkele voorbeelden van deze middelen

- Kwastenreinigers en verfafbijtmiddelen

- Gootsteenontstoppers

- Oven- en metaalreinigers

- Aceton, Cillit Bang

7. Indien er bouwwerkzaamheden plaatsvinden, na de plaatsing van het werkblad of tegels, dient U deze zorgvuldig af te dekken. Hiermee voorkomt U schade als gevolg van het oneigenlijk gebruik en eventueel contact met schadelijke chemische stoffen en cementsluier.

Openingsuren

Ma :       14:00 - 17:30  

Di - Do :    9:00 - 12:00  

              14:00 - 17:30

Vr :           9:00 - 12:00

               14:00 - 18:00  

Za :         Op afspraak